Отвори го главното мени

Христијанство во Сомалија

Христијанството во Сомалија е малцинска религија. Доминантна религија е Исламот. Во Сомалија има околу 1.000 Христијани, а за споредба државата има околу 8 милиони луѓе.[1][2] Повеќето Христијани се Сомалиски Банту,[3] и се дел од евангелската Назаренска црква. Целата територија на Сомалија е една католичка бискупија, Бискупија во Могадишу.

Според бискупијата, во 2004 во државата има околу 100 Католици, а во 1950 имала 8.500.[4] Триесет години претходно, во 1913, во државата и речеси да немало Христијани.[5] Немало ниту католички мисии во Италијански Сомалиленд.[6]

Прогон на ХристијанитеУреди

Поради Сомалиската граѓанска војна во јужните делови на земјата, Христијаните се соочуваат со прогон, а понекогаш и со смрт. Во државата нема цркви или легална заштита на Христијаните. Забележани се подземни цркви за своите обреди.[1] Паравоените единици во државата ги пљчкосуваат и уништуваат христијанските гробови,[7] што не е случај со муслиманските.[8] Во август 2009 година, Меѓународната христијанска грижа забележала дека 4 Христијани кои помагале на деца-сираци биле обезглавени од исламски екстремисти бидејќи не сакале да станат Муслимани.[9] Сето ова, државата ја прави лабава, со најнизок индекс на демократија, верска слобода и почитување на основните човекови права.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Almost expunged: Somalia's Embattled Christians“, 22 октомври 2009 (посет. 22 октомври 2009 г).
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (.PDF). World Population Prospects, Table A.1. 2008 revision. United Nations. http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/wpp2008_text_tables.pdf. посет. 12 март 2009 г. 
  3. A study on minorities in Somalia
  4. Catholic Church in Somalia
  5. Charles George Herbermann, The Catholic encyclopedia: an international work of reference on the constitution, doctrine, discipline, and history of the Catholic church, Volume 14, (Robert Appleton company: 1913), p.139.
  6. Charles Henry Robinson, History of Christian Missions, (READ BOOKS: 2007), p. 356.
  7. Widspread [sic] desecration of Christian graves in Somalia
  8. Shabaab rebels destroy grave and mosque in Somalia
  9. Al Shabaab Reportedly Beheads 4 Christians, Rips Gold Teeth From Locals' Mouths“, FOX News, 12 август 2009 (посет. 11 јуни 2011 г).

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди