Хоровото око (Ведјат)[1] (претходно Вадјет и Окото на Месечината; а потоа како Окото на Ра)[2] или ("Удјат")[3] е египетски симбол на заштита и кралска моќ дадена од божествата, во овој случај од Хор или Ра. Симболот го има на слики поврзани со мајката на Хор, Изида, и со други божества кои се поврзани со неа.

Ведјат или „Хорово око“
Хоровото око на приврзок

Наводи уреди

  1. Chapter 14, Egyptian Art in David P. Silverman, Ancient Egypt, Duncan Baird Publishers, 1997. p.228
  2. Wörterbuch der ägyptischen Sprache 1, 268.13
  3. Alessandro Bongioanni & Maria Croce (ed.), The Treasures of Ancient Egypt: From the Egyptian Museum in Cairo, Universe Publishing, a division of Ruzzoli Publications Inc., 2003. p.622 According to the editors, 'Udjat' was the term for amulets which used Eye of Horus design.