Хокурику (јапонски: 北陸地方, Hokuriku chihō) е субрегион на регионот Чибу, централен регион на островот Хоншу, најголемиот јапонски остров. Хикурику има голема брегова линија по Јапонското Море.

Локацијата на регионот Хокурику во Јапонија

Во овој субрегион се наоѓаат префектурите Тојама, Ишикава и Фукуи. Понекогаш е вклучена и префектурата Ниигата.

Регионот може да биде групиран на: