Херта Фрајтаг (германски: Herta Freitag; 6 декември 1908 во Виена - 25 јануари 2000) била австриско-американска математичарка, професор по математика на Колеџот Холинс, позната по својата работа на броевите на Фибоначи.

Живот

уреди

Таа е родена како Херта Таусих во Виена, Австрија. Магистрирала на Универзитетот во Виена во 1934 година и ја презела улогата на наставник на универзитетот. Меѓутоа, нејзиниот татко (уредник на Die Neue Freie Presse) јавно се спротивставил на нацистите, па во 1938 година таа и нејзините родители емигрирале во Англија, работејќи како слугинка, бидејќи англиските имиграциски закони ја спречиле да влезе во земјата како учител. Во 1944 година таа, нејзиниот брат (диригентот Волтер Таусих) и нејзината мајка се преселиле во САД (нејзиниот татко умрел една година претходно), и повторно почнала да подучува математика во Училиштето Грир во северниот дел од Њујорк.

Се стекнала со втора магистерска диплома во 1948 година на Универзитетот Колумбија, а докторирала на Колумбија во 1953 година. Во меѓувреме, во 1948 година се придружила на факултетот во Холинс, каде што на крајот станала редовен професор и главна на одделот. Во 1962 година работела како претседател на дел за Математичката асоцијација на Америка, првата жена во нејзиниот дел која го направила тоа. Таа се пензионирала во 1971 година, но се вратила на настава повторно во 1979 година, по смртта на нејзиниот сопруг, Артур Фрајтаг, со кого се омажила во 1950 година.[1][2]

По нејзиното пензионирање, таа станала чест соработник за Фибоначи Квартално, а списанието во нејзина чест, во 1996 година, посветило издание за неа, на нејзиниот 89. роденден (89 како број на Фибоначи).[3]

Наводи

уреди
  1. Оконор, Џон Џ.; Робертсон, Едмунд Ф., „Herta Taussig Freitag“, Архив „Историја на математиката“ на MacTutor, Универзитет Сент Ендрус.
  2. Riddle, Larry, Herta Taussig Freitag, Biographies of Women Mathematicians, Agnes Scott College.
  3. „Dedication to Herta Taussig Freitag“ (PDF), Fibonacci Quarterly, 34 (5): 467, 1996.