Хени Портен (родена на 7 јануари 1890 година во Магдебург, починала на 15 октомври 1960 година во Берлин) била глумица и ѕвезда на германскиот нем филм.

Хени Портен на фотографија од Никола Перчеид
Хени Портен (лево на сликата)

Животопис Уреди

Таткото, Франц Портен го презел водството на градскиот театар во Дортмунд, откако работел во Магдебург како оперски пејач. Во 1895 година семејството се преселило во Берлин. Тука Портен посетувала училиште.

Надворешни врски Уреди