Хеликон (грчки: Ελικών или Ελικώνας) е планина во областа Беотија, Централна Грција, позната по седиштето на богот Аполон и музите во старогрчката митологија.

Изворот Хипокрена на планината Хеликон

Хеликон е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.