Црковна парохиска општина Хајде-Ланд (германски: Kirchspielslandgemeinde Heide-Land) — поранешна општинска заедница во округот Дитмаршен, во Шлезвиг-Холштајн, Германија. Се наоѓала околу градот Хајде, кој бил седиште на општинската заедница, иако не бил дел од истата. Во јануари 2008 година била споена со општинската заедница Црковната парохиска општина Ведингштет и општината Нордерверден за да ја создадат општинската заедница Црковната парохиска општина Хајдер Умланд.

Црковната парохиска општина Хајде-Ланд се состоела од следниве општини:

  1. Хемингштет
  2. Лит
  3. Лое-Рикелсхоф
  4. Нордхаштет
  5. Верден

Координати: 54°09′N 9°04′E / 54.150° N; 9.067° E / 54.150; 9.067