Харпалика (месечина)

месечина на Јупитер

Харпалика (/hɑːrˈстрæləki/ har-ПАЛ-ə-kee; на грчки: Αρπαλύκη) познат и како Јупитер XXII, е повратна неправилна месечина на Јупитер. Откриена е од страна на екипа астрономи од Универзитетот во Хаваи, предводен од Скот Шепард, во 2000 година, со привремена ознака S/2000 J 5.[1][2]

Во август 2003 година, месечината била именувана[3] според Харпалика, инцестуозната ќерка на Клименус, кој пак во некои извори му бил љубовник на Зевс (Јупитер).

Харпалика припаѓа на Ананкината група, се верува дека е остаток од распаднат заробен хелиоцентричен астероид.[4][5] Месечината е околу 4 километри во пречник[6] и се појавува во сива боја (боја на индекс Р-V=0.43), слична на C-типот астероиди.[7]

Кружи околу Јупитер, на просечна оддалеченост од 21,064 Mm во 624.542 дена, според Земјата, на наклон од 147° на еклиптиката (147° до екваторот на Јупитер) со занесување од 0.2441.

Наводи уреди

  1. IAUC 7555: Satellites of Jupiter January 5, 2001 (discovery)
  2. MPEC 2001-A28: S/2000 J 2, S/2000 J 3, S/2000 J 4, S/2000 J 5, S/2000 J 6 January 5, 2001 (discovery and ephemeris)
  3. IAUC 7998: Satellites of Jupiter 2002 October 22 (naming the moon)
  4. Sheppard, S. S.; and Jewitt, D. C.; An Abundant Population of Small Irregular Satellites Around Jupiter, Nature, Vol. 423 (May 2003), pp. 261-263
  5. Nesvorný, D.; Alvarellos, J. L. A.; Dones, L.; and Levison, H. F.; Orbital and Collisional Evolution of the Irregular Satellites Архивирано на 15 април 2020 г., The Astronomical Journal, Vol. 126 (2003), pp. 398–429
  6. Sheppard, S. S.; Jewitt, D. C.; and Porco, C. C.; Jupiter's Outer Satellites and Trojans, in Jupiter: The Planet, Satellites and Magnetosphere, edited by Fran Bagenal, Timothy E. Dowling, and William B. McKinnon, Cambridge Planetary Science, Vol. 1, Cambridge, UK: Cambridge University Press, ISBN 0-521-81808-7, 2004, pp. 263-280
  7. Grav, T.; Holman, M. J.; Gladman, B. J.; and Aksnes, K.; Photometric Survey of the Irregular Satellites, Icarus, Vol. 166 (2003), pp. 33-45
  1. Ephemeris IAU-MPC NSES
  2. Mean orbital parameters NASA JPL

Надворешни врски уреди