Харматан е тип на ветар кој дува во западна Африка. Ова е доста сув ветар од источен правец, кој дува за време на зимата и носи големи количини песок од пустината Сахара.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград