Ханс Поторст (ок. 1440 – 1490)[3] бил гусар, од германскиот град Хилдесхајм.[1]

Хелсингорската црковна слика на Ханс Поторст[1] и неговиот грб, околу 1493 година. На транспарентот што го држи човекот десно пишува Ханс Поторст, а на лево пишува Dellf maler („Делф сликар“).[2]

Во 1925 година, истражувачот Софус Ларсен предложил дека Потхорст можеби дошол во Северна Америка, заедно со Дидрик Пининг, во 1470-тите, речиси дваесет години пред патувањата на Кристофер Колумбо.[1][4] Научниците сега сметаат дека ова е малку веројатно.[5][6][7][8]

Биографија уреди

Според она што малку се знае за Поторст, тој често е поврзуван со Дидрик Пининг. Како и Пининг, и Поторст најверојатно бил од Хилдесхајм.[1] Веројатно службата на Поторст на воениот брод Бастијан во Хамбург била официјално прекината на 1 јули 1473 година.[1] Некаде во 1470-тите, Пининг, Поторст и Жоао Ваз Кортереал биле испратени од данскиот крал Кристијан I на поморска експедиција на Северно-Атлантикот.[1] За време на подоцнежните години на владеењето на Кристијан I, се вели дека Поторст и Пининг се истакнале „не помалку способни морнари отколку бесплатни бутери без конкуренција“.[9]

Се претпоставува дека домот на Поторст во Данска бил Хелсингер, каде биле насликани неговиот грб и едноставниот портрет (најверојатно набрзо по неговата смрт)[3] меѓу осумте тавански фрески во локалната црква Света Марија. Таванскиот ансамбл останува едно од најславните дански уметнички дела од 15 век, и ако Поторст го финансирал неговото создавање како што се претпоставувало, историчарите веруваат дека тој мора да бил прилично богат.[1]

Подоцна, тој се споменува како приватен човек, а во Скиби Хроникл Поторст и Пининг се споменуваат меѓу многуте пирати кои „наидоа на бедна смрт, или беа убиени од нивните пријатели или обесени на бесилка или удавени во брановите на морето."[9]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Hughes, 2004, p. 507.
  2. „Kalkmalerier: Kirkerummet“. Øresundstid (дански). Посетено на 2 May 2010.
  3. 3,0 3,1 „Hans Pothorst“. Den Store Danske Encyklopædi (дански). Посетено на 20 November 2010.
  4. „Expedition to Newfoundland 1472“. Medieval Histories. 2016-04-07. Посетено на 18 May 2021.
  5. Seaver, Kirsten A. (1996). The Frozen Echo: Greenland and the Exploration of North America, ca. A.D. 1000-1500 (англиски). Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-3161-4. Посетено на 16 December 2022.
  6. Jensen, Janus Møller (30 April 2007). Denmark and the Crusades, 1400-1650 (англиски). BRILL. стр. 181. ISBN 978-90-474-1984-6. Посетено на 16 December 2022.
  7. Mills, William James (2003). Exploring Polar Frontiers: A Historical Encyclopedia (англиски). ABC-CLIO. стр. 185. ISBN 978-1-57607-422-0. Посетено на 16 December 2022.
  8. Diffie, Bailey Wallys (1977). Foundations of the Portuguese Empire, 1415-1580 (англиски). U of Minnesota Press. стр. 449. ISBN 978-0-8166-0782-2. Посетено на 16 December 2022.
  9. 9,0 9,1 Nansen and Chater, 1911.

Извори уреди