Фридрих Вилхелм Мурнау

Фридрих Вилхелм Мурнау, или пак скратено Ф. В. Мурнау, (роден на 28 декември 1888 како Фридрих Вилхелм Плам во Билефелд, починал на 11 март 1931 година во Санта Барбара, Калифорнија) се смета за еден од најважните германски режисери на неми филмови . Неговата работа била под влијание на експресионизмот, неговото психолошко раководство и тогашната револуционерна камера и монтажа отворила нови можности за младите медиуми за филм. Меѓу неговите најпознати дела се Носферату - Симфонија на ужасот (1922 година), Последниот човек (1924 година), Фауст - германска народна легенда (1926 година) и Сонцето - Песна за двајца (1927 година).

Фридрих Вилхелм Мурнау
Фридрих Мурнау

Рани годиниУреди

До седумгодишна возраст живеел во Касел. Имал двајца браќа и две полусестри.

КариераУреди

После Првата светска војна, Фридрих се вратил во Германија и основал студијо заедно со глумецот Конрад Веидт.

НаградиУреди

 
Инаугурацијата на Мурнаус Стерн на булеварот на ѕвездите во Берлин со "потомците" и градоначалникот Воверајт (2012)
  • На Берлинскиот меѓународен филмски фестивал во 2003 година, Мурнау добил награди за својата филмска работа, откако неговата работа добила детална ретроспектива.
  • Во 2012 година, Мурнау бел награден со ѕвезда на булеварот на ѕвездите.

Надворешни врскиУреди