Франкфуртски автосаем

Франкфуртскиот автосаем (герм. Internationale Automobil-Ausstellung или IAA) е најголемиот автосаем на светот. Се одржува на секои две години во Франкфурт, Германија.

Франкфуртското сајмиште, 2007 г.

Саемот го организира Здружението на автопроизводителите на Германија. Од 1992 г. наваму саемот е поделен на два дела: во парни години се изложуваат стопански возила во Хановер, а во непарни се исложуваат патнички возила (и некои мотоцикли) во Франкфурт. Распоредот го прави Меѓународната организација на автопроизводители.

ИсторијаУреди

Следен саемУреди

  • 2011: 64-ти Франкфуртски автосаем од четврток, 15 септември - недела 25 септември 2011; Денови за печатот: 13 + 14 септември 2011; Продажни денови: 15 + 16 септември 2011.

НаводиУреди

  1. „Heisse Tage: Frankfurt waehrend der IAA ... Auf 800,000 Besucher, soviel wie bei der letzten IAA 1975 hoffen die Veranstalter“. Auto Motor u. Sport. Бр. 19, 1977 г.: стр. 13 14 септември 1977.

Надворешни врскиУреди