Фобос е еден од двата природни сателити на Марс. Го открил американскиот астроном Асаф Хол на 18 август 1877 г. Името го добил по придружникот на богот Марс, Фобос, и означува страв. Овој сателит има неправилна форма и нема атмосфера.

Фобос
Фобос
Фобос
Откривање
ОткривачАсаф Хол
Откриено18 август 1877

ПоврзаноУреди