Дејмос е еден од двата природни сателити на Марс. Го открил американскиот астроном Асаф Хол на 12 август 1877. Името го добил по придружникот на богот Марс, Дејмос, и означува ужас. Овој сателит има неправилна форма.

Дејмос
Дејмос
Дејмос
Откривање
ОткривачАсаф Хол
Откриено12 август 1877

ПоврзаноУреди

Фобос — другата месечина на Марс