Физичкиот фитнес е општ концепт дефиниран на повеќе начини од различни научници.[1] Земени се во обзир две главни категории:општ фитнес (состојба на здравје и благосостојба), и специфичен фитнес (дефиниција врз основа на способноста за вршење на одредени аспекти од спорт или занимања). Физичкиот фитнес генерално е постигнат преку правилна исхрана, вежби, хигиена и одмор.

Физичкиот фитнес може да се постигне софизички вежби.

Дефиниција уреди

Физичкиот фитнес е дефиниран како збир од атрибути или одлики кои ги имаат луѓето или ги постигнуваат со способноста да извршат физичка активност.

Фитнес уреди

 
Американски војник кој изведува фитнес вежби.

Претседателот на физичкиот фитнес и спортови-студиска група спонзорирана од :влада на САД—одбива да понуди едноставна дефиниција за физичкиот фитнес. Наместо тоа се развива следнава табела:

ФИЗИОЛОШКО ПОВРЗАНО СО ЗДРАВЈЕТО СПОСОБНОСТ СПОРТ

Сеопфатната фитнес програма прилагодена на поединци обично се фокусира на една или повеќе специфични вештини,[2] and on age-[3] на возраста или здравствената состојба поврзана со здравјето на коските.[4] Многу извори [се бара извор] исто така ментално здравје, социјално здравје и емоционално здравје како важен дел од целокупната кондиција. Ова е често претставено во учебниците како триаолник составен од три точки кои претставуваат физичка емоционална и ментална кондиција. Физичката кондиција исто така може да спречи или да лекува многу хронични здравствени услови предизвикани од нездрав живот и стареење [5] Вежбањето исто така може да му помогне на луѓето да спијат подобро. За да останеш здрав важно е да се вклучиш во физичката активност.[6]

Американскиот центар за контрола на болести и превенција ги поттикнува луѓето со возраст од 18 до 64 години да се вклучат секоја недела во најмалку еден или половина час на енергични интензитет аеробна активност или два и пол часа умерен интензитет и аеробна активност а тоа време да се исполни со здрава исхрана која е многу важна за здравјето и работи во комбинација со вежбањето.[7]

Диетата е важна компонента за да се зачува здравјето која што работи најдобро во комбинација со вежбањето.[се бара извор]

Обука уреди

Кондиција е способноста на лицето да изврши одредена активност со разумна ефикасност: на пример, спортска или армија. Специфичната обука ги подготвува спортистите да се претстават што можат подобро во нивните спортови.

Примери:

  • 100 метри спринт: Во спринтот спортистот мора да биде обучен да работи анаробно во текот на целата трка.
  • Маратон:Во овој случај спортистот мора да биде обучен да тренира аеробно и нивната издржливост мора да биде постигната до максимум.
  • Многу пожарникари и полициски офицери одат на редовно тест на кондиција за да се утврди дали тие се способни за барани физички задачи потребни за работа.[8]
  • Војниците од американска армија мораат да бидат во можност да го поминат војничкиот физички кондиционен тест.[9]
  • Спринтови по рид: Оваа обука бара ниво на кондиција за започнување вежбата е прилично добра за мускулите на нозете.Војската често тренира качуваќи се по планини и трки.

Менопауза и физичка кондиција уреди

Периодот на менопауза кај жените често се поврзува со многу субјективни жалби вклучуваќи вазомоторни симптоми, немир во сонот, промена на расположението и мускулоскелетни болки. Сите овие симптоми може да доведат до понизок квалитет на живот. Физичката кондиција ја има способноста за ублажување дури и ги елиминира ефектите на повеќето од овие. Жените за време на менопаузата треба да се вклучат во редовни вежби за да постигнат подобра физичка кондиција.[10]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. "exercise." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online Library Edition, Encyclopædia Britannica, Inc.
  2. „Skill-related physical fitness essential for sports success“. Архивирано од изворникот на 2011-06-17. Посетено на 2013-07-30.
  3. „The elderly have specific fitness requirements“. Архивирано од изворникот на 2008-05-22. Посетено на 2013-07-30.
  4. „A targeted fitness program can increase Bone Integrity“.
  5. „US Department of Health and Human Services Presentation: Physical Activity Fundamental to Preventing Disease“. Архивирано од изворникот на 2014-11-11. Посетено на 2013-07-30.
  6. „How much physical activity do adults need?“.
  7. „How much physical activity do adults need?“. Centers for Disease Control and Prevention. 2011-12-1. Посетено на 2013-04-29. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  8. „Physical Fitness requirements for Santa Clara County firefighters“. Архивирано од изворникот на 2012-06-20. Посетено на 2013-07-30.
  9. „APFT Requirements“. Архивирано од изворникот на 2010-01-06. Посетено на 2013-07-30.
  10. Bailey, Allison MD (2009/October). „Menopause and physical fitness“. The North American Menopause Society. 16 (5): 856–857. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help); |access-date= бара |url= (help)

Дополнителни информации уреди

Надворешни врски уреди