Фани Фалкнер

Фани Јохана Марија Фалкнер (1890 година во Карлшамн - 1963 година во Копенхаген) ― шведска глумица и минијатурист.

Фани Фалкнер во главната улога во „Сваневит“ во театарот Интима во 1909 година.

Фолкнер пораснала во Стокхолм, каде студирала на Техничкото училиште во Стокхолм. Во 1907 година, таа отишла во Копенхаген за да студира сликарство. По враќањето во Стокхолм, таа ја запознала Манда Бјерлинг, која и организирала мали улоги во Интимниот театар во Стриндберг. Таа го привлече вниманието на Стриндберг, кој сметал дека е нејзината улогата на Елеонора во претставата „Велигден“.

Таа сепак не го ја добила улогата , но контактот меѓу Фалкнер и Стриндберг резултирала во изнајмување на својот дел од станот на неговите родители на Дротнингатан, Сина кула. Фолкнер беше ангажирана во Интимниот театар неколку години, преселувајќи се во Копенхаген кога се појавијле гласини за брак меѓу неа и Стриндберг. Како уметник, таа ги цртала програмските корици за влечките на „Абу Касем“ Стриндберговите и „Големиот автопат“ (1908–09).

Таа била ќерка на Франс Нилсон Фалкнер и Ана Мета Хансен и братучетка на уметничката Таге Фалкнер.

Надворешни врскиУреди