Мочовод

(Пренасочено од Уретер)

Мочовод (уретер) е парен цевчест орган од уринарниот систем кој се протега од врвот на бубрежната карлица до мочниот меур. Кај возрасни, мочоводите вообичаено се долги 25–30 cm, со пречник од ~3–4 mm. Според локализацијата, мочоводот се дели на два дела: абдоминален и карличен дел.

Мочовод
Мочовод
Податоци
Назнаки
ЛатинскиUreter
MeSHA05.810.776
TAA08.2.01.001
FMAFMA:9704