Улица на Иван Мазепа (Киев)

(Пренасочено од Улица Иван Мазепи (Киев))

Улицата на Иван Мазепа (украински: Вулиця Івана Мазепи) е улица која се наоѓа во Печерскиот реон на Киев, Украина. Улицата се наоѓа меѓу Арсеналниот плоштад и Плоштадот на славата.

Улица Иван Мазепи
Вулиця Івана Мазепи(украински)
Како резултат на поделбата и преименувањето на улицата во јули 2010 година, на многу куќи се појавиле знаци не само со ново име, туку и со нови броеви.
Поранешни називи:Николаевска улица
Место:Киев, Украина
Карта

Местото каде денеска се наоѓа улицата било населено уште во времето на Киевска Рус, поврзувајќи го градот со Киевско-печерската лавра. Во текот на 19 век улицата била изградена и посветена на Свети Никола. Во 1919 година, улицата го добила своето денешно име.

На оваа улица се наоѓаат амбасадите на Латвија и Молдавија, поликлиниката на Печерскиот реон како и Киевката палата на младите.