Улрика „Ула“ Софија Адлерфелт, моминско Спарре аф Сандби (21 јули 1736 – 1 август 1765 година), била шведска уметница (сликарка) и благородничка. Била член на Кралската шведска академија за уметности .[1]

Таа е родена во Стокхолм, ќерка на грофот Аксел Спар аф Сандби и Аугуста Торнфлихт и е мажена за баронот Карл Адлерфелт. Таа била ученичка на Густаф Лундберг . Цртала и сликала во масло. Таа починала во Малме .

Наводи уреди

  1. Svenskt konstnärslexikon (Swedish Art dictionary). Red. Johnny Roosval & Gösta Lilja. Malmö: Allhems Förlag 1952.
  • Svenskt konstnärslexikon (Шведски уметнички речник). Црвено. Џони Русвал и Госта Лилја. Малме: Allhems Förlag 1952 година.