Тршиќ (српски: Тршић) е музеј-село близу Лозница во Србија.

Музеј-куќата на Вук Караџиќ

Познато е како родно место на Вук Стефановиќ Караџиќ; каде се наоѓа негова реконструирана куќа и споменик. Оваа знаменитост привлекува многу туристи.