Тристан Цара — романски поет и есеист, значајна врска во француската книжевност. Роден е во Монешти, Бакау, Романија, во семејството на романски Евреи. Неговото вистинско име било Сами Розенсток. Како млад човек со напредни ставови, тој отишол во Париз, каде што станал дел од заедницата на авангардни уметници во областа Монпарнас. Првите дела се објавиле додека Првата светска војна (1916 и 1918) продолжила, а главното дело "Седумте манифести на дадаизмот" било објавено во 1924 година. Со ова, тој станал водач на авангардното движење наречено Дадаизам. Според една теорија, дадаизмот бил именуван по зборот дада, што всушност е зборот "да, да" на романски. Сепак, според друг извор, Тристан го избрал зборот Дада од речникот на француски и германски. Зборот дада тука означува детска играчка во форма на дрвен коњ за занишанство. Надреализмот произлегол од Дадаизмот. Ова движење го сочинувале Андре Бретон, Луј Арагон, Филип Супо, и други. Подоцна станал лирски поет, достапен за луѓето. Тој објавил серија колекции, како што се "Приближно човекот", "Говорејќи" и други. Француската комунистичка партија станала институција која е уморна од нихилизам и уништување. Кога избувнала Втората светска војна, тој се приклучил на француското движење на отпорот. Тој ја напуштил партијата во 1956 година, протестирајќи на овој начин за советското осиромашување на унгарската револуција. Починал на Божиќ во 1963 година и бил погребан на гробиштата Монпарнас.

Тристан Цара, портрет на Роберт Делонеј, 1915
Потрет на Тристан Цара