Триглиф е архитектонски поим за вертикално врежани плочки кај Дорскиот фриз, така наречени заради глестите канали во нив, два совршени и еден поделен, со тоа што двата фасирани агла или хемиглифи се сметаат за еден. Квадратните вовлечени места помеѓу триглифите на фриз се нарекуваат метопи.

Триглиф на Дорски ред (обиколен со црвено)

Триглифот се смета за тектонска репрезентација во камен на краевите на дрвените греди на типичната примитивна колиба, според описот на Витрувиј и други класични и ренесансни дејци. Двените греди биле засечени на три засебни места за фрлање во сенка на нивните грубо исечени краеви. Старогрчката архитектура (а подоцна и римската) ја има зачувано оваа одлика, како и многу други елементи од првобитните дрвени градби, како признание за потеклото на архитектурата и нејзината улога во историјата на цивилизацијата.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  •   Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)