Торд Карлсон

Ернест Торд Емануел Карлсон, (10 јули 1931 година во Питеш - 7 ноември 2005) бил шведски радио водител и глумец. Карлсон дипломирал во Луле и се преселил во Упсала за да студира. Карлсон полагал испит по филозофија во историја на литературата и станал наставник во училиште во Фагерста. За време на студиите, тој станал член на Јувеналорден. Во 1962 година, тој заменувал во радио Сверигес. Тој станал продуцент на „Сверигес билрадио“ и ја започнал работата за да започне радио шоу „Сомар и П1“. Станал вработен во радиото во 1964 година.[1]

Торд Карлсон во 1968 година.

Првото шоу на Карлсон било „Кое е значењето на имињата на местата?“. Тој исто така глумел во Војната на јаболкото (1971 година), Авантурата на Пикасо во длабок сон (1978 и 1981 година).

НаводиУреди

  1. I våra kvarter. Piteå på 40-talet,1996, libris=1796739