Лулео (шведски: Luleå; лулолапонски: Luleju; фински: Luulaja) — град на брегот на Ботнискиот Залив во северна Шведска. Административен центар е на општината Лулео и главен град на округот Норботен. Зафаќа површина од 300 км2 и население од 36.607 жители.