Тополничка Река

река во Долното Поречие, западна Македонија
(Пренасочено од Тополнечка Река)

Тополничка Река (или Тополнечка Река, позната и како Браќамчица) — река во Долното Поречие, западна Македонија, лева притока на реката Треска.

Тополничка Река
Други имињаТополнечка Река, Браќамчица
Земја Македонија
Слив
Главен изворЧелоица, над с. Тополница, Долно Порече
1.670 км
41°49′30″N 21°13′25″E / 41.82500° N; 21.22361° E / 41.82500; 21.22361
УстиеТреска, с. Долни Манастирец, Долно Порече
510 м
41°35′48″N 21°06′34″E / 41.59667° N; 21.10944° E / 41.59667; 21.10944
Вис. разлика1.160 м
Сливна повр.32,3 км2
Физички особености
Должина12,2 км

ОписУреди

Вкупната должина од изворот до вливот и изнесува 12,2 км, a коефициентот на развиеност е 1,27. Вкупниот пад помеѓу изворот и вливот изнесува 1.160 м, а просечниот изнесува 95,1.[1]

ТечениеУреди

Извира во месноста Браќамски Буки на источните падини на планината Челоица, на надморска височина од 1.670 м. Тука е позната како Браќамчица и тече во североисточен правец, па врти на исток кај ридот Голо Брдце и од десно го прима Табански Поток. Во понатамошниот дел се спушта на рамен терен и се спојува со Томина Река и продолжува по долината низ с. Тополница, по кое е наречена.

Во следните неколку километри минува под ридот на Горни Манастирец, и доаѓа до проширен дел каде од лево ѝ се придружува потокот Суви Дол. Во ист правец го одминува ридот Мало Брдо од десно и навлегува во ширината на Долни Манастирец (Ново Село), каде по половина километар се влива во Треска на висина од 510 м, под ридот Подиште сместен од десно.

Вкупната должина на водоразделната линија на Тополничка Река изнесува 28,0 км а сливот и зафаќа 32,30 км2 или 1,6% од вкупната површина на сливот на реката Треска.[1]

ДолинаУреди

Долината се протега во начелен правец исток-запад и е нормална на долината на Треска, која ја прима спротиводно на 67,3 км од својот влив во Вардар.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Димитровска, Олгица (2013). „Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката Треска“ (PDF). Географски разгледи. Скопје: Македонско географско друштво. 2012 (46): 37–49. ISSN 1409-908X.

Координати: 41°36′49″N 21°13′09″E / 41.61361° N; 21.21917° E / 41.61361; 21.21917