Топаана или Топхане (турски: Tophane) — старо скопско маало.

     Местоположба на маалото во рамките на Скопје во 1899 година.

Местоположба

уреди

Историја

уреди

Според опширните османлиски дефтери за населението на Скопската Каза од 1832/33 година, маалото било христијанско, со 28 христијански домаќинства. На овој попис биле забележани 57 мажи христијани, со 2 новороденчиња. Исто така имало и 11 мажи христијани коишто тазе се доселиле со своите семејства во маалото. Се проценува дека маалото во тој период имало 140 жители.[1]

Сегашност

уреди

Личности

уреди

Наводи

уреди
  1. Османлиски документи за историјата на Македонија - пописи од XIX век на христијанското население - Скопски Санџак, каза Скопје. Скопје: д-р Емил Крстески. 2021.