Томое Гозен (巴 御前) (1157 -1247), била женски самурај (она-бугејша) за време на крајот на 12 век, позната по нејзината храброст и сила. Се верува дека таа се борела во и ја преживеала Генпеј војната (1180-1185).[1]

Томое Гозен, цртеж на Шитоми Кангецу (1747-1797).

НаводиУреди

  1. Nussbaum, Louis Frédéric et al. (2005). "Tomoe Gozen" in Japan Encyclopedia, p. 984., p. 984, при Гугл книги