Толку храбри момци

„Толку храбри момци“ (француски: De si braves garçons) — роман на францускиот писател Патрик Модијано, објавен во 1982 година од издавачката куќа „Галимар“ од Париз.

Содржина Уреди

Осврт кон делото Уреди

Уште од самиот наслов, во осмиот роман на Модијано на прв прлан избиваат иронијата и хуморот, кои се истакнати со моралниот мрак во кој се западнати ликовите, особено машките. Рамката на романот е противречно јасна и едноставна, а ја сочинува училишната зграда, додека дејствието е развлечено од почетокот на Втората светска војна до почетокот на 1980-тите.[1]

Наводи Уреди

  1. Izabela Konstantinović, „Patrik Modiano“, во: Patrik Modijano, Izgubljeni kraj. Beograd: Nolit, 1989, стр. 24.