Тителски Брег (српски : Тителски Брег) е висорамнина која се наоѓа во Војводина покраина, Србија . Се наоѓа во југоисточна Бачка ( Шајкашки регион), помеѓу градот Тител на југ, селата Лок, Вилово и Шајкаш на југозапад, селото Мошорин на север и реката Тиса во исток. 18 километри е долга и 7,5 километри широка, со стрмни карпи, високи до 60 метри долж Тиса. Ридот има рамен врв со надморска височина од околу 100 до максимални 128 метри. Карпите и рамниот врв му даваат меса изглед. Ридот е интересна географска одлика бидејќи е единствениот рид во Бачка, од кој повеќето е рамна рамнина . Тоа е формација на лес депонирана за време на плеистоценот, покажувајќи шест различни ленти, видливи во доловите на работ.[1]

Наводи уреди

  1. „Специјални резерват природе - Тителски брег“. Тителски брег. Архивирано од изворникот на 2022-01-27. Посетено на 2022-01-27.

 

Надворешни врски уреди