Тигар (хороскопски знак)

кинески хороскопски знак

Тигар (寅) — петти знак во дванаесетгодишниот циклус на животни од кинескиот хороскоп поврзан со кинескиот календар. Годината на тигарот му принадлежи на симболот на земската гранка 寅.

Годините и петте елементи уреди

Лицата родени во овој датумски опсег се родени во „година на Тигарот“, притоа носејќи ги следниве елементни знаци:[1][2]

Почетен датум Завршен датум Небесна гранка
8 февруари 1902 28 јануари 1903 воден тигар
26 јануари 1914 10 февруари 1915 дрвен тигар
13 февруари 1926 1 февруари 1927 огнен тигар
31 јануари 1938 18 февруари 1939 земјен тигар
17 февруари 1950 5 февруари 1951 метален тигар
5 февруари 1962 24 јануари 1963 воден тигар
23 јануари 1974 10 февруари 1975 дрвен тигар
9 февруари 1986 28 јануари 1987 огнен тигар
28 јануари 1998 15 февруари 1999 земјен тигар
14 февруари 2010 2 февруари 2011 метален тигар
1 февруари 2022 21 јануари 2023 воден тигар
19 февруари 2034 7 февруари 2035 дрвен тигар
6 февруари 2046 25 јануари 2047 огнен тигар
24 јануари 2058 11 февруари 2059 земјен тигар
11 февруари 2070 30 јануари 2071 метален тигар
29 јануари 2082 16 февруари 2083 воден тигар
15 февруари 2094 4 февруари 2095 дрвен тигар

Однос со другите знаци уреди

Знак Најскладни Просечни Нескладни
тигар тигар, коњ, куче, свиња зајак, коза, змија, петел, вол, змеј, стаорец мајмун

Циклус: (третинска група) — на тигарот му треба коњот, на коњот кучето, на кучето тигарот, на тигарот свињата, на свињата тигарот; (спротивен знак) но неговиот соперник му се спротивставува на мајмунот.

Основни астролошки елементи уреди

Земски гранки: јин
Пет елементи: дрво
Јин-јанг: јанг
Месечев месец: прв
Среќни броеви: 0, 1, 3, 4; Се избегнуваат: 6, 7, 8
Среќни цвеќиња: кинерарија
Среќни бои: сива, бела, сина, виолетова, портокалова; Се избегнуваат: златна, сребрена, кафеава, црна
Годишно време: пролет

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „When is Chinese New Year?“. pinyin.info. Посетено на 13 март 2018.
  2. „Chinese Zodiac - Tiger“. Your Chinese Astrology. Посетено на 13 март 2018.

Надворешни врски уреди