Мајмун (хороскопски знак)

кинески хороскопски знак

Мајмун (кинески: ) — деветти знак во дванаесетгодишниот циклус на животни од кинескиот хороскоп поврзан со кинескиот календар. Годината на Мајмунот му принадлежи на симболот на земската гранка 申.

Симбол на хороскопскиот зајак со знакот хоу (猴).

Годините и петте елементи

уреди
 
Статуа на мајмун во шинтоистичко светилиште во Токио.

Лицата родени во овој датумски опсег се родени во „година на Мајмунот“, притоа носејќи ги следниве елементни знаци:[1][2]

Почетен датум Завршен датум Небесна гранка
2 февруари 1908 21 јануари 1909 земјен мајмун
20 февруари 1920 7 февруари 1921 метален мајмун
6 февруари 1932 25 јануари 1933 воден мајмун
25 јануари 1944 12 февруари 1945 дрвен мајмун
12 февруари 1956 30 јануари 1957 огнен мајмун
30 јануари 1968 16 февруари 1969 земјен мајмун
16 февруари 1980 4 февруари 1981 метален мајмун
4 февруари 1992 22 јануари 1993 воден мајмун
22 јануари 2004 8 февруари 2005 дрвен мајмун
8 февруари 2016 27 јануари 2017 огнен мајмун
26 јануари 2028 12 февруари 2029 земјен мајмун
12 февруари 2040 31 јануари 2041 метален мајмун
1 февруари 2052 18 февруари 2053 воден мајмун
17 февруари 2064 4 февруари 2065 дрвен мајмун
5 февруари 2076 23 јануари 2077 огнен мајмун
24 јануари 2088 9 февруари 2089 земјен мајмун
9 февруари 2100 28 јануари 2101 метален мајмун

Основни астролошки елементи

уреди
Земски гранки: шен
Пет елементи: метал
Јин-јанг: јанг
Месечев месец: седми
Среќни броеви: 1, 3, 4, 7, 8 ; Се избегнуваат: 2, 5, 9
Среќни бои: бела, сина; Се избегнуваат: црвена, црна, сива
Годишно време: есен

Наводи

уреди
  1. „Year of the Monkey: Years, Personality, 2018 Horoscope, Love Compatibility, Lucky Elements“. www.yourchineseastrology.com. Посетено на 27 септември 2018.
  2. „Chinese Zodiac – Monkey“. Your Chinese Astrology. Посетено на 14 март 2018.

Надворешни врски

уреди