Куче (хороскопски знак)

кинески хо

Куче (кинески: , гоу) — еден од 12-те годишни циклуси на животни кои се јавуваат во кинескиот зодијак поврзан со кинескиот календар. Годината на кучето е поврзана со знакот на земска гранка . Знакот пак, се однесува на самото животно, додека го означува хороскопското животно.

Кинески хартиен исечок на куче.

Годините и петте елементи

уреди

Лицата родени во овој датумски опсег се родени во „година на Кучето“, притоа носејќи ги следниве елементни знаци:[1]

Почетен датум Завршен датум Небесна гранка
14 февруари 1934 3 февруари 1935 дрвено куче
2 февруари 1946 21 јануари 1947 огнено куче
18 февруари 1958 7 февруари 1959 земјено куче
6 февруари 1970 26 јануари 1971 метално куче
25 јануари 1982 12 февруари 1983 водено куче
10 февруари 1994 30 јануари 1995 дрвено куче
29 јануари 2006 17 февруари 2007 огнено куче
16 февруари 2018 4 февруари 2019 земјено куче
2 февруари 2030 22 јануари 2031 метално куче
22 јануари 2042 9 февруари 2043 водено куче

Кучето во кинескиот зодијак

уреди
Знак Најскладни Просечни Нескладни
куче куче, тигар, коњ свиња, зајак, коза, змија, петел, вол, мајмун, стаорец змеј

Основни астролошки елементи

уреди
Земска гранка на родната година: (су)
Елемент: земја ()
Енергија: јанг
Месечев месец: деветти
Среќни броеви: 3, 4, 9; се одбегнуваат: 1, 6, 7
Среќни цвеќиња: роза, танчерска орхидеја, чамчеста орхидеја, обична орхидеја
Среќни бои: зелена, црвена, виолетова; се одбегнуваат: сина, бела, златна
Годишно време: есен

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Кинеска Нова Година“. Посетено на 2017-06-09. (англиски)

Литература

уреди
  • Neil Somerville (2005). Your Chinese Horoscope 2006: What the Year of the Dog Holds for You. стр. 367. ISBN 9780007197736.