Теодосиева цистерна

Теодосиската цистерна (турски:Şerefiye Sarnıçı) е цистерна која се наоѓа во Истанбул, Турција. Објектот бил изграден во времето на Византија, од 428 до 443 година. Денеска е музеј.

Теодосиската цистерна
Şerefiye Sarnıçı
Şerefiye Sarnıçı 925.jpg
Општи податоци
ГрадИстанбул
ЗемјаТурција

Координати: 41°00′26″ N; 28°58′21″ E / 41.00725° N; 28.9726° E / 41.00725; 28.9726