Теодикеја (Лајбниц)

Теодикеја (фр. Théodicée), полн наслов: Есеи за теодикејата на Божјата добрина, човековата слобода и потеклото на злото (Essais de Théodicée sur la bonté de Dieu, la liberté de l'homme et l'origine du mal) е дело на прочуениот германски филозоф и научник Готфрид Вилхелм Лајбниц. Издадена е во 1710, и во неа за првпат се воведува поимот „теодикеја“ како оптимистичко гледање на проблемот на злото. Се смета дека Волтеровата сатира „Кандид“ е инспирирана токму од ова дело.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди