Тврдината Метеон се наоѓа во близина на Подгорица, Црна Гора. Првобитно била изградена како тврдина а подоцна реонот прераснал во град. Изградбата датите од 4 век п.н.е. Градот е споменет од страна на Тит Ливиј како град во областа Лабеата.

Тврдина Метеон
Остатоци од тврдината на местото на античкиот град Метеон, на чие место денес стои црква покрај која, во акрополата, е погребан познатиот црногорски воен водач, политичар и писател Марко Милјанов
Карта
Општи податоци
ГрадПодгорица
ЗемјаЦрна Гора