Тауматроп (потекнува од грчките зборови Θαυμα - чудо и τροπη - ротација)[1] — оптичка играчка која е значајна по тоа што е претходничка на првите форми на анимираниот филм. Оваа едноставна играчка ги поставила темелите на првите трикови на анимацијата.

Taumatropio topo e gabbia, 1825.gif

Оптички уредиУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди