Кинеограф (англиски: Flip-book, француски: folioscope) — книшка со по еден цртеж на секоја страна, кај која илузијата на движење се добива со брзо листање на страниците.[1] Оваа книшка овозможува мануелна анимација, која со наједноставен физички и оптички зафати извесен материјал се придвижува пред нашите очи. На кинеограф имаме со рака насликани фази, каде ствараме речна пројекција и секоја книшка - кинеограф е уникат.

Linnet kineograph 1886.jpg

Оптички уредиУреди

НаводиУреди