Тантра (санскрит: तन्त्र) — духовна и древна традиција што потекнува од Индија. Не се работи само за физичкото гледиште што често се поврзува со неа, туку за поширока филозофија што се обидува да ги поврзе поединците со божественото, вселената и нивното внатрешно јас. Тантрата опфаќа различни практики, вклучувајќи медитација, ритуали и истражување на протокот на енергија во телото. Во тантрата, постои признание дека сè, дури и нашите секојдневни дејности, можат да бидат патот до духовен раст. Ја нагласува идејата за целосно прифаќање на животот, без да се отфрли нешто. Тантрата, исто така, го признава заемнодејството на машките и женските енергии во секоја личност, со цел да се дојде до рамнотежа за да се постигне склад и духовно будење.[1][2]

Ваџрајогини

Важно е да се спомне дека тантрата е разновидна, со различни школи на мислење и практики. Некои се сосредоточуваат на мистичните и духовните гледишта, додека други вклучуваат ритуали и вежби за подобрување на физичката блискост. Севкупно, тантрата е холистички пристап кон животот, кој ги поканува поединците да ги истражат и интегрираат своите духовни и физички размери за подлабоко и поврзано суштествување.

Наводи уреди

  1. Gray, David B. (2016-04-05). Tantra and the Tantric Traditions of Hinduism and Buddhism (англиски). doi:10.1093/acrefore/9780199340378.001.0001/acrefore-9780199340378-e-59. ISBN 978-0-19-934037-8.
  2. „What is Tantra? | British Museum“. www.britishmuseum.org (англиски). Посетено на 2024-02-05.

Надворешни врски уреди