Талодиско-хејбански јазици

Талодиско-хејбанските јазици сочинуваат сродно јазично семејство[1], подгрупа на кардофанските јазици кои пак се дел од групата на нигер-конгоанските јазици.

Талодиско-хејбански јазици
Географска
распространетост:
Судан
Класификација:нигер-конгоански
Гранки:


ПоделбаУреди

талодиско-хејбански 
 хејбански 
 источни 

коски јазикварнаншки јазик
 централни 

коалипски јазик
логолски јазикларуско-ебаншкиутороски јазик

ширумбаски јазик


 западни 

тироски јазикмороски јазик

 талодиски 
 талодиски основни 

ндиншки јазик (елириски)џоманшки јазик


 точоски 

точоски јазик, ашеронски јазик, лумански јазик, торонаски јазик


 масакински 

нгилески јазик (далокаски), денгебуски јазик (дагички)
тегемски јазик (лафофаски)
ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Gerrit Dimmendaal, 2008. "Language Ecology and Linguistic Diversity on the African Continent", Language and Linguistics Compass 2/5:842.

Надворешни врскиУреди