Суртсејска ерупција

(Пренасочено од Суртсејски избув)

Суртсејска ерупција — вид на вулканска ерупција која настанува во плитките подрачја на морињата и езерата. Ваквата ерупција е именувана по островот Суртсеј јужно од Исланд.[1]

Суртсејска ерупција: 1 облак од водена пареа, 2 купресоидна пепел, 3 кратер, 4 вода, 5 пластови лава и пепел, 6 слој, 7 магмин канал, 8 магмина комора, 9 дајк

ПоврзаноУреди

НаводиУреди