Сузафон е лимен дувачки инструмент од басовен регистар кој го измислил американскиот музичар од чешко потекло Џон Филип Суза во 1898 година. Се носи преку рамењта, а корпусот му е подигнат високо. Произведува длабоки тонови. Освен од лим, овој инструмент може да се направи и од фиберглас и тогаш е полесен за носење.[1]

Најчесто се потребува во дувачки оркестар

Наводи уреди

  1. Ардли Нил. 2005. Енциклопедија свезнање: „Музика“. Књига-комерц: Београд. ISBN 86-7712-126-9

Надворешни врски уреди