Лим, ламарина[1], тенеќе[2], тенекија[3] или плех[4]метал формиран од индустриски процес во тенки и рамни парчиња. Лим металот е една од основните форми кои се користат во браварската обработка и може да се исечат и свиткуваат во различни форми. Безброј секојдневни објекти се фабрикувани од лим. Дебелината може да варира значително; екстремно тенки листови се сметаат за фолија или лист, а парчињата подебели од 6 mm (0,25 инчи) се сметаат за плочки челични или "структурни челични".

Листовите од не’рѓосувачки челик Nirosta ја покриваат зградата на Крајслер
Микроскопско приближување на лесен челичен лим.

Лимот е достапен во рамни парчиња или извиткани ленти.Намотките се формираат со водење на континуиран лим од метал преку ролна. .

Наводи

уреди
  • Oberg, Erik; Jones, Franklin D. (2004). Machinery's Handbook (27th. изд.). New York: Industrial Press. ISBN 0-8311-2700-7.
  • Parker (2013). Building Victory: Aircraft Manufacturing in the Los Angeles Area in World War II. Cypress, CA. ISBN 978-0-9897906-0-4.