Струшко архијерејско намесништво

Струшко архијерејско намесништво — архијерејско намесништво во Македонската православна црква - Охридска архиепископија едно од петте намесништва во Дебарско-кичевската епархија. Ова архијерејско намесништво го опфаќа градот Струга, заедно со селата во Струшко Поле и Дримкол. На чело на Струшкото архијерејско намесништво се наоѓа протојереј-ставрофор Илија Танаскоски (сост. 2017).

Парохии

уреди

Намесништвото е поделено на шест парохии:

  1. Прва струшка парохија
  2. Втора струшка парохија
  3. Трета струшка парохија
  4. Четврта струшка парохија (Драслајчка)
  5. Вевчанска парохија
  6. Ложанска парохија

Наводи

уреди