Стола (Classical Latin: [ˈst̪ɔ.ɫ̪a]) била традиционалната облека на римските жени, што одговарала на тогата облеката што ја носеле мажите.[1] Во латинските литературни извори бил наречен и vestis longa,[2] што укажува на неговата должина.[3]

Статуа на Ливија Друсила облечена во стола и пала

Наводи

уреди
  1. Sebesta, Judith; Bonfante, Larissa (1994). The World of Roman Costume. Madison, WI: University of Wisconsin Press. стр. 48.
  2. Radicke, Jan (2022). Roman Women's Dress: Literary Sources, Terminology, and Historical Development (англиски). Berlin: De Gruyter. стр. 299–354, 680–688. doi:10.1515/9783110711554. ISBN 978-3-11-071155-4.
  3. Radicke, Jan (2022). „4 stola/vestis longa – a dress of Roman matrons“. Roman Women's Dress (англиски). Berlin: De Gruyter. стр. 299–354. doi:10.1515/9783110711554-020. ISBN 978-3-11-071155-4.