Стивен Х. Шнајдер (11 февруари 1945 - 19 јули 2010 г.) бил професор по биологија на животната средина и климатски промени на Универзитетот Стенфорд, кодиректор на Центарот за животна средина за наука и политика (Center for Environment Science and Policy) на Фримен Спољи институтот за меѓународни студии (Freeman Spogli Institute for International Studies) и виш соработник во Стенфорд Вудс институтот за животна средина (Stanford Woods Institute for the Environment). Шнајдер бил консултант на федералните агенции и на Белата куќа, во админиистрациите на Никсон, Картер, Реган, Џорџ Х.В. Буш, Клинтон, Џорџ В. Буш и на Обама.

Стивен Х. Шнајдер
Stephen H. Schneider
Роден(а)февруари 11, 1945
Починал(а)јули 19, 2010 (на возраст 65)
Лондон, Велика Британија
ПолињаКлиматологија
УстановиStanford University
Поважни наградиMacArthur Fellowship (1992)
Новелова награда (2007)

Неговите истражувања вклучуваат моделираања на атмосферата, климатските промени, и "односот на биолошките системи за глобалните климатски промени."[1][2][3][4][5] Шнајдер бил основач и уредник на списанието Climatic Change и автор или соавтор на над 450 научни трудови и други публикации. Тој бил координативен водач на Работната група II на Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Бил ангажиран и во дргги меѓународни комисии, организиации и проекти.

Во текот на 1980-тите, Шнајдер појави како водечки светски поборник за остро намалување на емисиите на стакленички гасови за борба против глобалното затоплување.

Награди Уреди

 • 1992 MacArthur Fellow "Genius Award".
 • 2002 Elected to the National Academy of Sciences.
 • Chair of the American Association for the Advancement of Science’s Section on Atmospheric and Hydrospheric Sciences (1999–2001).
 • Received a collective Nobel Peace Prize for his joint efforts with the IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) (2007).

Литература Уреди

 1. Climate Change Policy: A Survey. By Stephen H. Schneider, Armin Rosencranz, John O. Niles (eds.), Island Press, 368 pp; June, 2002.
 2. Wildlife Responses to Climate Change: North American Case Studies. By Stephen H. Schneider and Terry L. Root (Editors); Island Press; December, 2001.
 3. Encyclopedia of Climate and Weather. By Stephen H. Schneider (Editor); Oxford University Press; May, 1996. (Winner of: Mary B. Ansari Best Reference Work Award, Geoscience Information Society, 1997; 1996 Outstanding Academic Books, Association of College and Research Libraries; Best new professional/scholarly book in the Geography and Earth Science category for 1996, Association of American Publishers; One of best 100 reference books of the year, American Library Association; One of the “Outstanding Academic Books of 1996,” Choice Magazine; Editor’s Choice Award for 1996, Booklist.)
 4. Scientists on Gaia. By Stephen H. Schneider, Penelope J. Boston (Eds); MIT Press; February, 1992.
 5. Global Warming: Are We Entering the Greenhouse Century? By Stephen H. Schneider; Sierra Club Books; October, 1989.

Дополнителна литература Уреди

 • „The Bulletin Interview: Stephen Schneider“. Bulletin of the Atomic Scientists. 65 (4): 5–13. Jul/Aug 2009. doi:10.2968/065004002. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 • Johnson, Dan (Jul–Aug 1997). „Earth's Changing Climate“. The Futurist. 31 (4): 6. ISSN 0016-3317. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)

Надворешни врски Уреди