Стар египетски јазик

Стариот египетски јазик — втората фаза од развојот на египетскиот јазик кој се зборувал од 2600 п.н.е. до 2000 п.н.е. за време на Старото кралство. Тектовите од пирамидите се најголемиот литературен фонд од оваа фаза на јазикот.

НаводиУреди

  • Loprieno, Antonio. Ancient Egyptian: A Linguistic Introduction, Cambridge University Press, 1995. ISBN 0-521-44849-2

ПоврзаноУреди