Старогорногермански јазик

Старогорногерманскиот јазик (германски јазик Althochdeutsch) е јазик кој спаѓа во групата на западногерманските јазици. Овој јазик е предводник на денешниот современ германски јазик кој опстојувал од околу VI век сè до околу X век. Се говорел во јужните делови на Германија како и во делови од Швајцарија, Австрија и Чешка.

Старогорногермански
Althochdeutsch
Изговоралтхохдојч
Застапен воЈужна Германија, Австрија, Швајцарија, Бохемија
Изумреноколу X век
Јазично семејство
Германски јазици
ПисмоСтарогорногерманска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3