Стара битолска бања

Стара битолска бања позната како Турска бања[1] или Ќерим-бегов амам[2] — бања која била користена во текот на турското владеење во Битола. Оваа бања е спомната во написите на познатиот патописец Евлија Челебија,така што била изградена пред неколку века. Се наоѓа на битолскиот Баир веднаш наспроти ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ - Битола, во близина на градскиот Чинар.

Наводи

уреди
  1. „Турската бања во Битола пропаѓа, државата не инвестира“. Утрински Весник. 2008-06-03. Посетено на 2013-05-1. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. Жанета Здравковска (2006-06-07). „ИСЧЕЗНУВААТ СТАРИТЕ ОБЕЛЕЖЈА НА БИТОЛА: Ќерим-беговиот амам стана змијарник“. Дневник. Архивирано од изворникот на 2013-07-03. Посетено на 2013-05-1. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)