Стараја Руса (на руски: Ста́рая Ру́сса) — староруски град во северозападниот дел на Русија. Се наоѓа во Новгородската област и е трет по големина во областа.

Стараја Руса
Катедралниот плоштад
Катедралниот плоштад
Катедралниот плоштад
Грб на Стараја Руса
Грб
Mестоположба
Координати

57°59′″N, 31°21′″E

Општи податоци
Име

Стараја Руса
руски: Ста́рая Ру́сса
Поштенски број 175200...175207
Управа
Земја  Русија
Градоначалник Редкин Jуриj Иванович
Географија
Население
Население 33 335 жители (2008)

Градот е административен центар на истоимениор реон и градска општина, има 33 335 жители (2008). Сместен е на вливот на реката Порусja во реката Полист, на 99 км јужно од Велики Новгород. Познат е по своите лековити бањи, чија минерална вода се користела за лековити цели.

Население уреди

Година 1926 1959 1989 2002 2008
Население 21 511 25 409 40 282 35 511 33 335

Надворешни врски уреди

 
Реката Полист