Ставангер (дански: Stavanger) — град и општина во Норвешка, седиште на округот Ругалан. Иако е четврт град по големина во државата, тој е трета урбано подрачје. Зафаќа површина од 71 км2 и има 126.469 жители.

Поглед кон катедралата во Ставангер, најстарата во Норвешка